Az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok felelős gazdálkodás mellett sikeresen működnek

Az alapítványok a rájuk bízott pénzt nem költik el, csak a befektetett pénz hozamából fedezik működési költségeiket, így ebből finanszírozzák a fizetéseket is. A hozamból a sikeres tevékenység eredményeképpen a Pallas Athéné Alapítványok 1,72 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. Az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak közel 800 pályázatra. 

Az alapítványokban és az alapítványok által alapított gazdasági társaságokban tisztséget betöltő és a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában álló tisztségviselők lemondanak a teljes összegről, és jótékony célra ajánlják fel a fizetésüket.

Az alapítványokban és az alapítványok által alapított gazdasági társaságokban betöltött vezető posztok komoly feladatokkal és felelősséggel járó tisztségek, hisz a befektetések, vállalati döntések, személyi döntések, stratégiai döntések törvényességére, szabályszerűségére, pénzügyi hatásaira egyaránt ügyelni kell. A vezetői tisztségekben és a felügyelőbizottságokban komoly szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ülnek, személyük garancia arra, hogy az alapítványok által kezelt közpénzek felhasználása jogszerűen és az alapítványi céloknak megfelelően történjen. Az a tény, hogy ugyanazon személy több alapítványi felügyelőbizottságban tagsági feladatokat kapott, jó döntésnek bizonyult, ez biztosítja ugyanis az egységes ellenőrzést és az azonos elvek mentén történő szakmai és pénzügyi kontrollt. Fontos kihangsúlyozni azt a már többször közölt tényt is, hogy a jegybanki dolgozók alapítványi tisztségeikért tiszteletdíjaikat továbbra sem veszik fel, a több felelős tisztség egyidejű ellátása tehát nem teremt jövedelemtöbbletet az MNB aktív munkavállalói részéről.